Naši ekologové navštívili včelín Kývalka

Petr ČížekAktuálně

Minulý čtvrtek navštívili naši žáci 1. ročníku oboru Průmyslová ekologie Pokusný včelín Kývalka v Rosicích u Brna, detašované pracoviště Výzkumného ústavu včelařského. Během dvouhodinové exkurze v rámci předmětu Praxe se dozvěděli řadu zajímavostí ze života včel, prohlédli si úly a ochutnali i včelí produkty – med a mateří kašičku.

Exkurze začala přednáškou Ing. Josefa Veverky, vedoucího včelína, o životě včel a jejich funkci v úlu. Žáky upoutala zejména informace o tom, jak rychle včely rostou: „Překvapilo mě, že za pár dnů po narození je včela asi 1000x větší,“ zmiňuje naše žákyně Zuzana Kaňáková.

Neméně zajímavá potom byla i informace o množství žihadel, které je člověk schopen přežít. „Zdravý člověk prý snese až 500 včelích žihadel a včelař dokonce 1000!“ podivuje se Ondřej Munclinger, další z našich žáků.

Exkurze pokračovala prohlídkou včelích úlů umístěných ve vnitřních prostorách, venkovní úly žáci vzhledem k vytrvalému dešti navštívit nemohli. „Líbilo se mi, že jsme si mohli podržet i plástve. Ty, které byly naplněné medem, byly dost těžké,“ říká Lenka Vrbková, další z účastnic exkurze.

Zájemci pak mohli ochutnat i včelí produkty, které se ve včelíně vyrábějí. Překvapila je chuť mateří kašičky, o které si mysleli, že bude hodně sladká, ale ve skutečnosti byla spíše sladce nakyslá.

Pokusný včelín Kývalka je jedním z pěti detašovaných pracovišť Výzkumného ústavu včelařského, který se již od roku 1919 věnuje výzkumu a vzdělávání v oboru chovu včel a včelích produktů a poskytuje také komerční služby jako diagnostiku nemocí či analýzu včelích produktů. Specializací Kývalky je prodej včelích královen, včelín se také podílí na šlechtitelské činnosti a výzkumu.